Nehéz terület


A fotózás számos területét próbáltam már ki. Vannak, amikben azt merem állítani, hogy jó vagyok: szeretem a portrét, az emberi test ábrázolását akár a csupasz valójában is. Nagy kedvenc az esküvő is, hiszen ott szinte minden előfordul: modellfotózás, tárgyfotózás, riportfotózás, stb. Szuper dolog állatokat fotózni, természetet, bármit. Mégis volt egy terület, amiben mindig azt éreztem, hogy nehezemre esik. Nem a témája miatt, sokkal inkább a "téma" törékenysége tartott vissza. Ez az újszülöttfotózás. Imádom az ilyen képeket, és sokszor nézegettem tehetséges kollégák alkotásait. Nekem mégsem sikerült olyanokat készítenem. Nem értettem mit rontok el, hol a hiba? Hogyan tudom elérni, hogy a baba aludjon? Hogyan tudom olyan szépen elrendezni? Becsomagolni? Mi lehet a trükk?

Ezek az érzések annyira felerősödtek bennem, hogy elhatároztam: segítséget kérek. Elkezdtem keresni olyan kollégákat, akik tartanak workshopokat a témában. Találtam is: egy budapesti kolleganő oldalára találtam rá, s úgy érzem: fentről vezették a kezem. Szilvi személyében ugyanis olyan önzetlen, kedves, közvetlen embert ismertem meg, ami a szakmámban nagyon ritka. Be is íratkoztam, s hatalmas lelkesedéssel, s örömmel indultam el hozzá. nem csalódtam.

Maga a workshop egy jó hosszú nap volt, de mintha egy perc alatt elröppent volna. Nem unatkoztunk - hárman voltunk - egész nap tanultunk, gyakoroltuk az új fogáasokat, beállításokat. S ami a legfontosabb: olyan trükköket, amik végre feloldották a félelmeim. Úgy érzem magabiztossá tett, és ez nagyon sokat számít egy kisbabával folyó "munka" közben. Hazaérve lelkesen belevágtam a technikai eszközök beszerzésének - új vaku, softbox, kiegészítők (bármi, ami e témába illik. Textilek, plüssök, kosarak, wrapok, minden), hátterek. Eddig is voltak ilyen dolgaim, de egyrészt a vaku "személyében" olyan fényt kapok, amilyennel még nem dolgoztam, s nagy segítségemre lesz más témájú fotózásoknál is. Úgy érzem a szegmens legjobbja áll rendelkezésemre. Másrészt az az érzésem, hogy soha nem lesz elég "cuccom". Más szemmel járok egy használtcikkpiacon is. :)

Úgy érzem megtaláltam azt a területet, amit igazán szeretnék csinálni. A kis műtermemben már kialakítottam a babafotós részt, és rengeteg csodaszép kiegészítővel várom a csöppségeket. Egy kis kuckóm lett. Így hamarosan elkészülnek a már nem gyakorlóbabás fotók is. :)